- Uzm. Dr. Ahmet YANIK - 25-02-2025 16:13:36
Kalp, elektriksel uyarı oluşturma ve iletme özelliğine sahip bir organdır. Kalp normalde dakikada 60 ile 100 atım arasında atar. Kalbin uyarı oluşturma sisteminde ya da oluşan uyarıyı ileten elektrik iletim sisteminde ortaya çıkan sorunların tedavisinde kullanılan, batarya ve lead denilen parçalardan oluşan tıbbi cihazlara kalp pili denir.
Kalp pili takılması işlemi, anjio yapılan kateter laboratuvarlarında yapılır. İşlem süresi takılan pilin çeşidine göre değişmekle birlikte ortalama 45-90 dakika arasındadır. İşlem sırasında hastaya sedasyon (uyku hali) uygulanır ve pilin takılacağı alan lokal anestezi ile uyuşturulur. Göğüs ön duvarında köprücük kemiğinin 2 cm kadar altından, 4-5 cm kesi yapılarak, buradaki toplardamarlar yardımıyla kalp pilinin kabloları olan elektrotlar kalbe doğru ilerletilir. Daha sonra elektrotların kalp pili jeneratörü ile bağlantıları yapılır ve takiben kalp pili jeneratörü hazırlanan yere konularak işlem tamamlanır.
Kalp pili takılması işlemi yapılan hastalar ortalama olarak 2 gün hastanede takip edilir ve bu süreçte sorun olmayan hastalar taburcu edilir. Hastaların pil takılan bölgeleri enfeksiyondan korumak için 10-14 gün kadar düzenli pansuman yaptırmaları gerekir. Yaklaşık 2 hafta sonra dikişler alınır. 1. ayda pil kontrolü yapılır ve hasta daha sonra düzenli olarak ortalama 6 ayda bir, pil kontrolü için doktoruna başvurur.
Kalp pillerinin süresi hastanın ihtiyacına ve pilin türüne göre değişmekle birlikte ortalama 6-10 yıl arasındadır. Pil kontrol cihazı ile hastalar ortalama 6 ayda bir kontrol edilir. Bu kontrollerde pilin ne kadar ömrü kaldığı anlaşılabilir. Pil ömrü azaldığında hastaya batarya replasmanı yapılır ve sadece jeneratör kısmı değiştirilir.
Ahmet YANIK
Kardiyoloji Uzmanı
Kardiyoloji
Son Yazılar