- Op. Dr. Hikmet YURDAKUL - 24-09-2024 15:14:42
Burun estetiği yani rinoplasti, burunun şeklini ve boyutunu değiştirerek yüz simetrisini ve genel görünümü iyileştiren bir cerrahi işlemdir.
Burnunda fonksiyonel ve estetik açıdan sorun yaşayan kişinin ameliyata karar verme, vazgeçme, öteleme şeklinde gidiş gelişlerle geçirdiği bir dönem vardır.
Rinoplasti adayının belki de en çok zorlandığı aşama doktor arama ve karar verme aşaması diyebiliriz.
Günümüz iletişim imkanlarının çok çeşitlenmiş olması nedeni ile Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak ne kadar kolaylaştıysa yanlış ya da yanıltıcı bilgilerle karşılaşmak ve bunların sonuçlarına maruz kalmakta bir o kadar kolaylaşmış oldu maalesef. Önceleri ameliyat olmak isteyen kişi, daha kısıtlı seçenekler içinden bir karar verirken bugün çok daha fazla doktor ve alternatif arasında karar vermeye çalışıyor dolayısıyla bu anlamda kafa karışıklığı da artmış oluyor.
Ameliyat olacağınız doktora karar verdikten sonra acabaları bir yana bırakıp doktorunuza güvenin ve pozitif olun. Yeni burnunuzun en iyi nasıl olabileceğine odaklanın. Doktorunuza kendinizi ve beklentilerinizi olabildiğince iyi anlatın. Doktorunuzun tavsiye ve telkinlerini iyi anlayıp katkı sağlamaya çalışın.
Ameliyat öncesinde genellikle uyku - uykusuzluk, heyecan ve bekleyiş, kaygı, bazen korku, aşırı hareketlilik ve fazlaca konuşma ya da suskunluk gibi tepkilenimler yaşanır.
Özellikle daha evvel anestezi almamış kişilerde daha sık görülmekle birlikte genelde anestezi kaygısı ve korkusu olur. Oysaki günümüz teknolojisi, tıp imkânları ve yetişmiş personel kalitesi anestezi güvenliği ve konforunu en yüksek düzeye getirmiştir.
Ameliyat öncesi ile ilgili tavsiyemiz; kaygılarınıza değil pozitif beklentilerinize yoğunlaşmaya çalışın. Pozitif olmanız bu süreci daha kolay geçirmenizin temel anahtarıdır
Ameliyat olduktan ve kişi kendine geldikten sonra yeni beklentiler başlar. Bu dönemin tam kelimesi ise MERAK’tır.
Kişiden kişiye ve buruna yapılan müdahalelerin çeşitliliğine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 2-3 hafta kadar sabır göstermeniz gerekecek. Doktorunuzun tavsiye ve telkinlerini iyi anlamaya çalışın, bu doğrultuda yapmanız ve yapmamanız gerekenlere mümkün olduğunca özen gösterin.
İyileşme süreci cildin yapısına göre değişmekle birlikte genellikle 2. ayda %70, 6. ayda %80 ve 12. ayda %100’e yakın tamamlanmış olur. Bu süreç, kalın ciltlerde 2 yıla kadar uzayabilirken, ince ciltlerde ise 6 aya kadar düşebilir. Bu dönemde kişi yeni burnuna alışmış, önceki burnunu büyük ölçüde unutmuştur. Burundaki en küçük detaylara kadar odaklanma başlamıştır. Arkadaşlarının ve çevrenin olumlu veya olumsuz değerlendirmelerinin doğru olup olmadığını burnuna bakarak kontrol etmeye başlar.
Detayları incelemeye, detaylarda kusur bulunup bulunmadığını bulmaya çalışır. Bu dönem için tavsiyem; ameliyat öncesi beklentilerinizi düşünüp, sonuç sizi yeterince tatmin ediyorsa küçük ayrıntılara takılmayın. Fark edilir bir kusur veya kötü sonuç varsa (rinoplastide %7-15 oranında görülebilir) bunu doktorunuzla paylaşın ve çözüm için işbirliği yapın.
Op. Dr. Hikmet Yurdakul
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz
Son Yazılar